Har du hamster som kjæledyr? Dette kan være kjekt å vite for deg som har, eller tenker å skaffe, hamster!
Hamstere er dyr som lever enslig med unntak av under parringstiden. De forsvarer reviret sitt mot inntrengere, og skal ikke bo sammen med andre hamstere. De har lite behov for klapp og kos, og dette er viktig å tenke på - spesielt om man har små barn som ønsker seg et kjeledyr å kose med.
Hamstere har kort levetid, mellom 18 og 24 måneder - noen kan til og med bli opp til 36 måneder gamle! Et godt hamsterhjem tilrettelagt behovene deres er viktig, og å være obs på sykdomstegn. Skitten pels, lange klør og tenner, rennende øyne eller nese er tegn på at noe kan være galt, og bør sjekkes av veterinær.
Hamstere er søte dyr som kan sosialiseres til å bli trygge på håndtering. De trives godt med å ha flere familiemedlemmer som håndterer de og kan fungere godt i familier med flere barn, men anbefales likevel ikke til de aller minste barn på grunn av døgnrytmen deres og hvor små/skjøre de er.
Hamstere er renslige dyr og trenger sjeldent pelsstell - med unntak av noen langhårede typer som kan behøve hjelp med å fjerne spon og lignende fra pelsen. Oppbygging av skitt i hamsterets pels, spesielt rundt endetarmsåpningen, kan tyde på sykdom og bør sjekkes av veterinær.
I vill tilstand spiser hamsteren frø, røtter, og insekter. I fangenskap kan man gi hamsteren en pelletsblanding med nok fiber og protein. Unngå frøblandinger, disse har for høyt innhold av fett og kan føre til overvekt. En matskål av keramikk er å foretrekke, denne er lett å holde ren og er vanskelig å velte. Friskt vann skal alltid være tilgjengelig.
Selv om de primært bør spise en egnet pelletsblanding for hamstere, kan man gi godbiter i blant. Vær obs på at brå fôrskifter og for mye godbiter kan gjøre dyret skikkelig sykt! Frø, melormer, små mengder grønnsaker(spinat, paprika, gulrot, løvetann etc), og noen typer frukt er ok å gi i små mengder.
Hamsteren er nattaktiv, som betyr at den sover store deler av dagen, og bruker natten på å romstere i buret sitt og løpe rundt. Det kan bety en del støy fra for eksempel løpehjul og gnaging på nattestid. Små barn kan synes det er skuffende at hamsteren bruker dagen på å sove. Hamsteren bør ikke vekkes på dagtid, dette kan føre til stress og atferdsproblemer.
Hamsteren er et nysgjerrig dyr med stort behov for aktivisering. De liker å utforske, og kan gjerne slippes ut av buret for å utforske - helst i en egen, tett innhegning eller lekeball. De er små dyr som kan snike seg inn små kriker og kroker, så det er viktig å sikre plassen først. Pass på så hamsteren ikke gnager på ledninger, eller blir klemt i dører.
Buret må være stort nok, og gjerne ha flere etasjer. Grunnarealet bør være minst 100cmx50cm. Buret kan gjerne være laget av metallsprinkler, men pass på at sprinklene er såpass tett at hamsteren ikke kommer seg ut! Buret bør ha god luftig for å unngå oppbygging av ammoniakk. Et dypt lag med strø i bunnen er lurt, da kan hamsteren grave tunneller og utøve naturlig atferd. Unngå å bruke "gnagervatt" som strø!
Buret bør plasseres i et rom som holder ganske jevn temperatur, optimalt mellom 20 og 24 grader, og med daglys. Buret bør ikke eksponeres for trekk fra vinduer, varmepumper, stå for tett ved ovner, eller stå i direkte sollys. På grunn av hamsterens sensitive hørsel bør buret ikke plasseres for nært TV, musikkanlegg, eller datamaskiner.
Buret bør vaskes ukentlig, og undersøkes for spor etter tygging. Bruk såpe som fjerner ammoniakk, men ikke lukter sterkt. Sjekk at alle dører virker og skjøter møtes som de skal. Hamstere er utbryterkonger, og kan til og med lære seg å åpne dørene på buret! Under vask bør hamsteret flyttes over i en annen innhegning eller løpeball.
Hamstere er aktive i forhold til størrelsen, og bør ha tuneller, løpehjul, og andre aktiviteter tilgjengelig. Sørg for at lekene er av solid materiale, slik at hamsteren ikke setter fast tær/kroppsdeler og skader seg. Løpehjul må være store nok til at hamsteren ikke får ryggproblemer over tid. De liker å gjemme seg, så små hytter den kan være i er fint. De trenger også ting å gnage på for å slite ned framtennene, så leker av tre er ypperlig!