1. Planlegg turen

Hvordan er føret?

Hardt skarføre kan være sårt for potene til hunden. Det kan gi skrubbsår eller i verste fall kuttsår på potene. Potesokker er en god beskyttelse på dette føret. Kramsnø kan fort sette seg fast i pelsen til hunden, både under potene og ellers på kroppen. Potesokker, dekken og kondomdress hjelper mot slike snøklumper som fort kan bli både ubehagelige og smertefulle for hunden. Vær obs på gjennomslagsføre. En hund som løper i full fart nedover en bakke og tråkker gjennom snøen kan lett pådra seg en strekk.

 

Hvor langt tenker du å gå?

Slik som oss så trenger også hunden litt energipåfyll iløpet av en tur. Mange fôrprodusenter har små våtfôrbokser med mye energi og god smakelighet som er perfekt som en liten lunsj på fjellet. Man kan også bare ta med litt tørrfôr i sekken og gi. Tilpass turen etter hundens form, alder og størrelse. Valper skal ikke gå lange skiturer.

2. Se til hunden underveis på turen

Alt bra med hunden underveis?

Det er viktig å sjekke hunden for frostskader underveis. Vær spesielt obs på lyske-området, kjønnsorgan, spener, hale og pung. Dette er områder med tynn hud og lite pels, noe som gjør de ekstra utsatt for frostskader. Sørg for at hunden har en tørr og varm plass å slappe av på under pausene og gjerne kle på et dekken. Sjekk også potene jevnlig under tur. For å forebygge mot tørre og såre poter kan man bruke labbefett før man legger ut på tur. Labbefett kan man også ha med seg i sekken og smøre inn potene igjen når man har en liten pause.

3. Hundevennlig skiutstyr

Mange ski har stålkanter på sidene for ekstra godt grep, dette gjelder spesielt fjellski. Har man slike ski må man være ekstra oppmerksom når man har med seg en hund på tur. Stålkanter kan lett gi både små og store kutt dersom man er uheldig og kommer borti hunden. Mange skiprodusenter har også “hundevennlige” ski uten stålkanter. Skulle dere være uheldig å påføre hunden en kuttskade underveis anbefaler vi å alltid ha med et enkelt førstehjelpsskrin med forbindingssaker. Ha telefonnr. til dyreklinikk og veterinærvakt lagret på telefonen.

4. Unngå farlige situasjoner

Husk at i det er mange som ferdes i fjellet og i skiløypene samtidig. Kanskje har du en snill og sosial hund, men man vet aldri hvordan andre hunder reagerer ved møter. Ha hunden i bånd og spør alltid eier om de ønsker at hundene skal få møtes før man lar sin hund gå bort. Vis også hensyn til andre skiløpere ute i løypa. Slik unngår man eventuelle farlige og ubehagelig situasjoner ute på tur.

Restitusjon

Det er viktig å la hunden restituere godt mellom turene. Kjenn begrensningene til hunden din, kanskje er det greit at de får en hviledag eller bare en kort tur dagen etter en lang dag i fjellet.

 

Vi ved Røros Dyreklinikk ønsker alle to- og firbente en riktig god tur!