Mestring

Mestringsfølelse er en viktig del av å bli trygg, derfor er det viktig med ros og belønning underveis. På dette viset vil katten assosiere bur og trening med positive ting, og bli tryggere på seg selv.

Det er viktig å ta ting gradvis, slik at katten får kjenne mestring av en vanskelig situasjon, og at man ikke har for lange økter med for store hopp i «vanskelighetsgrad». Da vil man ofte oppleve at man får tilbakefall i progresjonen.

Øv hjemme!

Gjør buret til en trygg plass i god tid før du skal ut å reise. La buret stå framme, gjerne flytt litt på det underveis så katten venner seg på at når buret flyttes fram betyr det ikke nødvendigvis dårlig nytt. Gi gjerne godbiter rundt og i buret, og vis katten at buret er en trygg og god plass. Øv på å lukke igjen døra, og åpne den igjen med en gang, før man etter hvert øker tiden døren er lukket.

Øk gradvis

Etter hvert kan man begynne å ta katten med seg på kjøretur. Begynn i det små også her, med å sette buret i bilen uten at bilen går, og la buret med katten være der i noen minutter med kos og godbiter fra eier. Etter hvert kan man øve på å starte bilen, og senere kan man prøve seg på å kjøre turer av økende lengde.

Angstdempende midler

Hvis katten er veldig stresset finnes det midler som kan hjelpe:

Feliway spray – feromonspray som reduserer stresset til katten. Kan sprayes i buret og i bilen.

Anxitane – tabletter som roer ned stressnivået til katten. Kan gis før og under bilkjøring.

Fôr – man kan gå over til et stressreduserende fôr. Dette bør gjøres i god tid før bilturen starter, da det tar litt tid før fôret oppnår full effekt.

Det viktigste og beste man kan gjøre er å bruke god til på tilvenning av bur og bil, men det er ikke alltid at det er nok.

Ta kontakt med oss så finner vi ut hva som passer best for deg og din katt.

For å oppsummere er det lurt å begynne burtilvenning i god tid man skal ut på reise, og positiv forsterkning gjennom kos og godbiter er lurt. Kommer man dog ingen vei med trening finnes det angstdempende midler man kan prøve. Ta kontakt hvis du lurer på noe eller vil ha veiledning.