Innreise fra utlandet.

Her er en kort oversikt over de nye innførselsreglene som gjelder for deg som reiser med hund fra Sverige til Norge.

Sjekkliste for dyret ditt:

– Dyret må ha id-chip

– Pass

– Gyldig ormekurbekreftelse

Du som reiser helgeturer av og til

Det er 2 måter å få gyldig ormekurbehandling på:

Alternativ 1:

 • 2 behandlinger på hver sin dato før avreise fra Norge.
 • Ny behandling innen 28 dager
 • Hvis du gir ny behandling hver 28 dag kan du reise fritt
 • Husk at hunden ALLTID skal ha en behandling etter siste utenlandstur selv om du ikke skal reise mer

Alternativ 2:

 • Gi hos veterinær i det landet du reiser fra 1-5 døgn før innreise i Norge.
 • Du bør gi en tablett etter innreise i Norge, men den trenger ikke attesteres i passet

 

Denne informasjonen er gjengitt etter reglene fra 14/09-22

Andre steder enn fastlands-Norge og Sverige

For å reise til andre steder enn fastlands-Norge og Sverige gjelder spesielle regler med hensyn til vaksinering mot rabies og bendelorm. Strengt tatt er det ikke å reise ut med dyret som er problemet, men å ta det inn i Norge.

Du kan lese mer om dette på Mattilsynet sine sider.

Frivillige tiltak

Mot flått
Det anbefales at hunder og katter får forebyggende behandling mot flått, lus og lopper ved kryssing av landegrensene eller hvis man skal til områder med mye flått. For fjerning av flått på folk og dyr selger vi en slags penn med en liten lasso på tuppen som fungerer veldig bra.

Mot leptospirose
Ved reise til varmere strøk f. eks. Sør-Europa kan også vaksinering mot leptospirose være aktuelt. Se også årlig helsekontroll og vaksinering.

Mot reisesyke
Kvalmestillende og eventuelt beroligende tabletter finnes. Virkningen varierer mye fra dyr til dyr og det beste for både dyr og eier vil være dersom man klarer å forebygge eller dempe problemet med bevisst trening og tilrettelegging. Ta kontakt med oss i god tid før du skal reise hvis det er vanskelig å transportere hunden.

Bilkjøring med hund

Valper, og noen voksne hunder trenger ofte litt trening for at bilkjøring skal gå greit. Her har vi noen generelle råd i forhold til hvordan man bør gå frem, men alle hunder er individer, og det er bestandig slik at man må gjøre litt individuelle tilpasninger. Bruk derfor rådene som et utgangspunkt, og tilpass etter deres situasjon. Lykke til!

Dersom hunden skal være i bur under transport i bil, er det greit å ha burtrening også utenfor bilen. Ha buret inne eller bær inn og ut, slik at hunden får slappet av, spist godbiter og eksempelvis tygget på tyggebein i trygge og vante omgivelser. Slik vil hunden lære at buret er en trygg og grei plass å ligge. Gjør også buret så behagelig som mulig, med mykt underlag som varmer på vinteren, og som ikke blir for varmt på sommeren. Ta tilvenningen gradvis og med åpen burdør, og forleng tiden i buret etter hvert som hunden blir mer vant og tryggere.

For hunder som enten er bilsyke eller usikre på bilkjøring er det viktig også her å ikke gå for fort frem. Start i det små, og legg opp til masse inn og ut av bil uten at man nødvendigvis kjører. Ta eksempelvis med kaffekoppen og avisa og sitt i bilen med hunden noen minutter, for så å gå ut igjen.

Gi gjerne godbiter hvis hunden vil ha, leke eller ros, kort sagt noe som hunden oppfatter som positivt, dette for å skape positive assosiasjoner til det å være i bil. Stikk innom bilen på vei ut på tur, når det skal lekes eller hva som helst, bare sett dere inn for så og gå ut igjen, og lek eller fortsett med noe annet. Her kan det være lettere å trene uten bur inne i bilen i forhold til å belønne, men tilpass dette i forhold til hva som fungerer best for dere. Hvis innetreningen med bur har gått veldig greit, er det mulig at buret kan forenkle jobben med å få omvendt assosiasjoner og skape trygghet til bil.

For valper vil det ta litt tid før syn, koordinasjon og balanse er ferdig utviklet, og da kan bilkjøring være ekstra uvant og potensielt kvalmende i starten, så ta tiden til hjelp og gå heller for forsiktig frem enn å gjøre assosiasjonene til bilkjøring verre.

I forhold til bilkjøring blir den ideelle fremgangsmåten her at man går forsiktig fremover, man kan i begynnelse bare starte bilen i sammenheng med inn av bil/ut av bil-treningen, for så å slå av og gå ut. Start med korte avstander, og avslutt så godt som det lar seg gjøre FØR hunden blir ubekvem. Forleng gradvis turene etter hvert.

Skulle hunden bjeffe under bilturene eller treningen, er det beste her å overse bjeffing og heller rose og gi hunden oppmerksomhet så snart den er stille, men det definitivt beste her er å holde seg på et nivå der hunden er såpass trygg at den ikke har motivasjonen for å bjeffe, og heller gå gradvis frem.

I forhold til kvalme så kan det være gunstig å sørge for at hunden verken er stappmett eller kjempesulten før man drar i vei, og sørg for tilgang på vann og luftepauser etter hvert som turene blir lengre. Det finnes også egne preparater for hund og reisesyke som kan anbefales for å unngå kvalme, spesielt når man må reise med valp eller voksne som har vist fysiske tegn på reisesyke ved tidligere anledninger.

Vær obs på at hunder danner luktassosiasjoner som oss, så skift ut eller vask grundig bur/biltekstiler hunden evt. har kastet opp eller siklet mye på, og vær obs på andre sterke lukter i bilen som eksempelvis røyk, olje eller eksos.

ADAPTIL er et produkt som er basert på en etterligning av et feromon, luktstoff, som skilles ut av diende tisper, og dette feromonet virker beroligende på hunder med moderat stress. Dette er vitenskapelig testet og er bevist å ha funksjon i forhold til blant annet stress i bil. Dersom man bruker dette produktet, vil dette være et hjelpemiddel i tillegg til treningen, og dette finnes både som spray og halsbånd for bruk i bil. Halsbåndet er varmeaktivert og settes på hunden gjerne litt før bilkjøringen, mens sprayen trenger 20 minutter for at alkoholoppløseren skal fordufte og feromonet bli igjen. Spray denne på eksempelvis kluter eller brukte t-skjorter (som gjerne lukter litt betryggende av eier) som legges inn i buret eller der hunden ligger, men vær obs på begrenset varighet slik at man kan bytte ut med “nysprayet” klut/tekstil etterhvert som turene blir lengre.

I situasjoner der man skal kjøre langt og ikke har anledning til å trene riktig først, ta heller kontakt med oss på klinikken for vurdering om det er nødvendig med ytterligere tiltak, for så å fortsette med mer hensiktsmessig trening senere.

Oppsummering

 • Snu forventning til bilen fra noe som er ubehagelig, til at bil oppfattes positivt!
 • Legg til rette miljøet i bilen for at hunden skal trives.
 • Kort og godt i starten, for så å forlenge turene eller tiden i bilen ettersom hunden mester det.
 • Er hunden usikker og eksempelvis bjeffer, ikke kjeft, da dette skaper mer usikkerhet, belønn heller ro og stillhet.
 • Obs på lukter i bilen/bilburet/liggeplass i bilen.
 • Det finnes hjelpemidler som ADAPtil halsbånd eller spray.
 • Ikke mulighet til å trene hensiktsmessig, og skal kjøre langt? Ta kontakt med oss!
 • Lykke til, vi er her dersom det skulle være spørsmål eller man trenger tilbakemelding på treningen sin!